Project Description

Eduard Andrei Oană
400.000 RON
Număr voturi online: 28
Număr voturi offline: 110

Fara indoiala, targovistenii sunt mandri de orasul lor ! Unii ii cunosc istoria mai mult, altii mai putin. Dar cei mai multi dintre noi ne mandrim cu faptul ca vreme de secole, a fost capitala Tarii Romanesti. Cand rememoram acest lucru, avem in minte imaginea Turnului Chindia si a ruinelor Curtii Domnesti. Si cam atat. Ceea ce este, daca dorim un flux continuu si substantial de turisti si provocari culturale, foarte putin.
De aceea, propunerea de proiect presupune luarea in considerare a unui areal mai larg, care, printr-o amenajare tematica si activitati specifice, organizate constant, sa conduca la cresterea nivelului de atractivitate pentru posibilii turisti, si pe de alta parte la crearea unei imagini mai personalizate a orasului, de care sa se bucure toti cetatenii (beneficii generale).
In acest sens, ca si nevoi identificate pentru arealul ales, mentionez:
- amenajarea unui spatiu permanent, avand ca tematica perioada evului mediu, in cadrul Curtii Domnesti, sau in apropierea acesteia, cu corturi, arme specifice, scuturi cu insemne heraldice autentice ale familiilor boieresti importante pentru istoria orasului (Basarab, Vacarescu, etc) zona amenajata pentru turniruri si/ sau spectacole ecvestre, prin intermediul carora sa fie prezentata/ povestita spectatorilor istoria orasului, sau diverse evenimente istorice din perioada medievala a acestuia.
De asemenea, proiectul mai are in vedere:
- amenajarea unei fierarii medievale, a unui atelier de olarit, a unei zone de tir cu arcul
- costume de domnite, jupanese si cavaleri, realizate dupa modele autentice, pentru personalul din cadrul curtii domnesti si pentru personalul de paza.
- muzica medievala autentica, specifica perioadei, care sa insoteasca toate activitatile.
- amenajarea unor locuri de joaca pentru copiii din comunitate, avand ca punct de inspiratie tot evul mediu ( material preponderent: lemnul; detalii, turnuri, creneluri, punti, etc)
- promovarea, cu diferite ocazii, sau permanent, in zonele istorice circulate ale orasului, prin amplasarea unor bannere, a personalitatilor orasului ( voievozi, boieri si oameni de cultura) cu informatii relevante despre acestia in romana si engleza.
- crearea unei aplicatii bilingve pentru smartphone care sa dea ocazia utilizatorului sa afle informatii despre orice monument arhitectonic al orasului, in momentul in care il scaneaza.
- realizarea unui grafitti de mari dimensiuni cu stemele autentice ale familiilor boieresti importante din principat.

Nota Comisiei tehnice de analiză a propunerilor de proiecte:

Durata proiectului

2 ani

De ce ar trebui sprijinit/implementat proiectul

Consider ca orasul Targoviste are, din punct de vedere istoric si cultural, un potential enorm, nevalorificat in totalitate, insa.
Tocmai de aceea, cu propunerea mea, am avut in vedere cateva aspecte care, prin punerea in practica a acesteia, ar avea de castigat.
Acestea sunt, dupa cum urmeaza:
- animarea vietii socio-culturale a orasului;
- atragerea turismului, in special istoric si cultural;
- imbunatatirea perceptiei cetatenilor cu privire la imaginea, istoria si importanta culturala a orasului;
- atragerea de noi investitii;
- cresterea economica.

Beneficiarii proiectului

Beneficiarii proiectului vor fi cetatenii orasului Targoviste si viitorii turisti. Prin implementarea proiectului, acestia vor avea parte de o experienta culturala unica pentru aceasta zona a tarii, vor afla mai multe lucruri interesante despre istoria orasului intr-o maniera interactiva, iar pe termen lung vor fi influentati intr-o maniera pozitiva de imbunatatirea vietii economice, dar si socio-culturale a orasului.

Amplasamentul proiectului

In privinta amplasamentului, proiectul are in vedere cu precadere cartierul Suseni, cu o istorie foarte veche, str. Baratiei, Curtea Domneasca, Calea Domneasca si Centrul Vechi.

Locație proiect

Proiectul nu are setat o locație exactă.